Odśnieżanie chodnika - skąd ten obowiązek?
• Strona 1 z 1
- ROMCIO
Odśnieżanie chodnika - skąd ten obowiązek?
Wiem, że o tej porze roku myśli się raczej o gorącej plaży, a nie o odśnieżaniu, ale tak mnie jakoś naszło... Pewnie dlatego, że chowałem wczoraj sprzęt do odśnieżania do piwnicy. A zatem, skoro chodnik znajduje się poza moją posesją, to z jakiego powodu jestem zobowiązany do jego odśnieżania? Dlaczego nie robi tego właściciel czyli gmina?
- ROMCIO
Re: Odśnieżanie chodnika - skąd ten obowiązek?
początkowo wydawało mi się, że to tylko prawo zwyczajowe, ale sprawdziłem. Niestety nie! Właściciel posesji ma obowiązek odśnieżania przyległego do niej chodnika. To pachnie komuną, ale obowiązuje
- Botulin
Jeżeli chodnik przylega do ogrodzenia twojego domu, to obowiązek odśnieżania spoczywa na tobie, jeżeli pomiędzy chodnikiem, a granicą działki znajduje się trawnik (pas zieleni), to odśnieżać powinna gmina!
- Mathir
A tu durnowaty przepisik
Art. 5 USTAWY z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku
w gminach
Obowiązki właścicieli nieruchomości
Art. 5.16)
1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:
[...]
4) uprzątnięcie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników położonych
wzdłuż nieruchomości, przy czym za taki chodnik uznaje się wydzieloną
część drogi publicznej służącą dla ruchu pieszego położoną bezpośrednio
przy granicy nieruchomości; właściciel nieruchomości nie jest obowiązany
do uprzątnięcia chodnika, na którym jest dopuszczony płatny postój
lub parkowanie pojazdów samochodowych;
Art. 5 USTAWY z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku
w gminach
Obowiązki właścicieli nieruchomości
Art. 5.16)
1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:
[...]
4) uprzątnięcie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników położonych
wzdłuż nieruchomości, przy czym za taki chodnik uznaje się wydzieloną
część drogi publicznej służącą dla ruchu pieszego położoną bezpośrednio
przy granicy nieruchomości; właściciel nieruchomości nie jest obowiązany
do uprzątnięcia chodnika, na którym jest dopuszczony płatny postój
lub parkowanie pojazdów samochodowych;
Ostatnio zmieniony 13. lip. 2015, 11:34 przez Mathir, łącznie zmieniany 1 raz
- Mathir
A dlaczego nikt nie pisze, że ten przepis o odśnieżaniu ogranicza prawa obywatelskie? A zatem jest sprzeczny z konstytucją!!!
Dlaczego? To bardzo proste. Właściciel, posesji do której przylega chodnik podczas zimy nie może wyjechać nigdzie na dłużej z rodziną, bo może spaść śnieg. Czy to normalne?
Mam wrazenie, ze każdy właściciel nieruchomości wraz z nastaniem zimy musiałby przestać pracować!!! Aby dotrzymać wymogów nałożonych przepisami powinien siedzieć w oknie i patrzeć, czy śnieg nie zaczyna padać! A chodzenie do pracy?
A czy nie jest ograniczeniem praw obywatelskich nakazanie odśnieżania właścicielowi - który jest osobą starszą? Siły ma nie te, ale musi! Pierdzielenie, że może kogoś wynająć... JAk ktos ma mała emeryturkę, to wynająć niczego, ani nikogo nie może
Dlaczego? To bardzo proste. Właściciel, posesji do której przylega chodnik podczas zimy nie może wyjechać nigdzie na dłużej z rodziną, bo może spaść śnieg. Czy to normalne?
Mam wrazenie, ze każdy właściciel nieruchomości wraz z nastaniem zimy musiałby przestać pracować!!! Aby dotrzymać wymogów nałożonych przepisami powinien siedzieć w oknie i patrzeć, czy śnieg nie zaczyna padać! A chodzenie do pracy?
A czy nie jest ograniczeniem praw obywatelskich nakazanie odśnieżania właścicielowi - który jest osobą starszą? Siły ma nie te, ale musi! Pierdzielenie, że może kogoś wynająć... JAk ktos ma mała emeryturkę, to wynająć niczego, ani nikogo nie może
- Krzysztof Rumszewski
Amerykanin odśnieża, bo chce, bo lubi swoich sąsiadów.
Polak, bo musi! Czy to nie jest symptomatyczne.
Polak, bo musi! Czy to nie jest symptomatyczne.
- Czumak
To głupi przepis! Głupi!
- Bum
Dajcie spokój jest lato! O śniegu nie chcę nawet myśleć
- Piwowciagacz
Bum pisze:Dajcie spokój jest lato! O śniegu nie chcę nawet myśleć
Ani się obejrzysz, a będzie już jesień, a potem wiadomo... Białe gó--no zacznie padać z nieba
- Dezoksyrybo
Ten przepis jest durny, chociażby dlatego, że na ulicach, które są tzw. STREFAMI RUCHU nie obowiązuje. A przecież pominąwszy kwestię prawną nic sie na takich ulicach nie zmieniło. Mój znajomy mieszka na ulicy, którą wcześniej pracowicie odśnieżał (była to ulica o nawierzchni gruntowej), a potem wyłożono ją w całości kostką i ogłoszono strefą ruchu. I juz odśnieżać nie musi! Absurd. Nie wiem tylko czy wcześniej, czy teraz!!!
- Dezoksyrybo
A tak na marginesie, to czytanie o odśnieżaniu, gdy za oknem panuje blisko czterdziestostopniowy upał... Szczyt abstrakcji.
- Czesio
Dezoksyrybo pisze:A tak na marginesie, to czytanie o odśnieżaniu, gdy za oknem panuje blisko czterdziestostopniowy upał... Szczyt abstrakcji.
Ostatnio abstrakcja jest jakby mniejsza
- Bum
Właściciel budynku jest zobowiązany do odśnieżania chodnika, który przylega bezpośrednio do posesji. Podobnie rzecz ma się w przypadku usuwania liści jesienią. Za zaniedbanie tego obowiązku grozi mandat od 100 do 500 zł.
- baska889
Przepis rzeczywiście bezsensu. Nie wyjdziesz nawet dłużej... No chyba, że z sąsiadami się zrzucicie na jakieś zewnętrzne odśnieżanie typu www ale w innym przypadku byle Jurek złamie nogę na Twoim nie odśnieżonym chodniku i nie ważne, czy byłeś w Dubaju czy wieś obok, Twoja wina.
- Gamora
Niestety taki obowiązek. Chociaż wiadomo, że dopóki się coś nie wydarzy, to jakoś ludziom tu uchodzi.
- apacz
Ja nie korzystam z takich firm, bo przecież można zamówić odśnieżarkę np. spalinową. Myślałeś o tym? Bo mam namiar na firmę https://www.stiga.pl/sklep/odsniezanie i oni mają w ofercie wysokiej jakości odśnieżarki. Ułatwi Ci to usuwanie śniegu sprzed posesji.
- Kleja
Ostatnio zimy tak słabe, że nawet nie ma czego odśnieżać.
- luisek11
W poszukiwaniu chlorku magnezu przeznaczonego do zwalczania śliskości spowodowanej gołoledzią, lodem, ubitym śniegiem itd. polecam zajrzeć do https://www.sol-drogowa-warszawa.pl/chl ... zecin.html Oferują wyłącznie wysokiej jakości produkty.
• Strona 1 z 1