Szkoły dla dzieci z autyzmem
• Strona 1 z 1
- heniutek
Szkoły dla dzieci z autyzmem
Ostatnio odwiedzałem starych znajomych, których nie widziałem już kilka ładnych lat. Mają dwójkę autystycznych dzieci, które są bardzo angażujące. Rozmawiałem z Maćkiem na temat m.in. edukacji dzieci autystycznych, bo jak wiadomo, wymagają one specjalnych potrzeb. Jego dzieci mają to szczęście, że działa ośrodek dla dzieci autystycznych Bydgoszcz , gdzie dzieci mogą nawiązywać relacje z innymi dziećmi, pobierając naukę i mając odpowiednie warunki do rozwoju. Nigdy bym nie przypuszczał, iż opieka nad dzieckiem autystycznym może być tak skomplikowana, dlatego też jestem pełen podziwu zarówno dla rodziców jak i pracowników tego typu ośrodków, bo wymaga to naprawdę sporego zaangażowania i poświęcenia, by nie zmarnować wysiłku włożonego w rozwój dzieci. Czy macie wśród swoich znajomych osoby z dziećmi autystycznymi i też wiecie, jak sobie radzą?
- marek81
Re: Szkoły dla dzieci z autyzmem
Moi sąsiedzi mają dziecko dotknięte autyzmem. Bardzo się starają aby ich syn rozwijał się mimo zaburzenia jak najlepiej, aby nawiązywał relacje z rówieśnikami i ogólnie rzecz biorąc światem zewnętrznym. Regularnie jeżdżą z nim do poradni Harmonia, gdzie przyjmuje znakomity psychiatra dla dzieci , z fachowym, życzliwym odejściem. Dzięki terapii 8-latek nie jest już tak mocno wycofany, zamknięty na otoczenie. Znacznie udało się też zredukować nadwrażliwość sensoryczną.
- czekadelko
czasami w szkołach publicznych są klasy dla dzieci z autyzmem.
- nunus
Warszawa jest miejscem, gdzie znajdziecie kilka takich placówek. Jedną z nich jest terapeutyczna szkoła podstawowa warszawa Pod Wielkim Dachem Nieba http://www.szkola-terapeutyczna.pl . To wyjątkowe miejsce, w którym możecie dziecko spokojnie zostawić. Doświadczona kadra wie, jak radzić sobie z poszczególnymi zachowaniami z zaburzeniami takimi jak ZA czy autyzm.
- zenka
Jeśli wasze dziecko ma taką przypadłość to warto też dodatkowe szkolne ubezpieczenie dla niego wykupić. Tutaj https://beesafe.pl/ubezpieczenie-szkolne/ macie taką ofertę, wielu rodziców się na to decyduje jednak bo wiedzą że to w trosce o swoje pociechy.
- Kamilla36
A ubezpieczenie szkolne już wybrane? Wiem, że większość ubezpieczeń z zeszłego roku kończy się razem z końcem września, dlatego już taką propozycję warto rozważyć, aby później nie szukać na szybko, jeśli obecnego ubezpieczenia nie chcecie przedłużać.
- Katamaran
Diagnoza integracji sensorycznej to kluczowy krok w leczeniu i terapii osób z trudnościami w przetwarzaniu sensorycznym. Nie czekaj, zacznij działać dla lepszego jutra już teraz.
• Strona 1 z 1
Wróć do Dyskusje o Maryni oraz jej powabach