Ludzie GOTUJĄ

Tu i tylko tu rozmawiamy o wszystkim, co nie wiąże się z budownictwem!!! Posty "od czapy" w innych miejscach będą bezwzględnie kasowane!!!
Awatar użytkownika
Posty: 195
Rejestracja: 02. paź. 2014, 14:42

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: LADY » 02. kwie. 2015, 10:28

Tosia pisze:Potrzebuję przepis na cienkie ciasto do pizzy. Ktoś, coś.... może słyszał, może wie? ;)

A zatem na świątecznym stole pojawi się tradycyjna polska pizza na cienkim cieście :mrgreen:

Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: 29. gru. 2014, 15:33
Lokalizacja: Krzemienica

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: szaramyszka » 14. kwie. 2015, 19:38

Aż się Wam pochwalę.
Ostatnio wpadłam na genialny przepis. To znaczy nie ja tak w głowie, tylko w internecie, ale zrobiłam to i jest pyyyyyszne.
A więc Zapiekanka Cygańska

Potrzebne będą:
- 2 marchewki duże lub 4 małe
- 5 plastrów schabu
- 2 cebule
- majonez
- ser
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka.

Sposób przygotowania:
1. Rozbić kotlety tak jak na schaby smażone,
2. Schaby doprawić pieprzem i solą
3. Pokroić w plastry marchew
4. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego plastry marchwi i posypać je dwoma, trzema szczyptami papryki.
5. Ułożyć schaby jeden na drugim na marchwi
6. Posiekaną w piórka cebulę ułożyć na schabie
7. Wyłożyć całość dokładnie majonezem, tak, żeby przykryć schab i cebulę.
8. Posypać całość potartym cienko serem
9. Przykryć wiekiem naczynie żaroodporne i włożyć na około godzinę do piekarnika na 180 stopni, z czego ostatnie 5 minut zdjąć szklane wieko, by ser nabrał rumieńca.
10. Pałaszować smaczne jedzonko

Awatar użytkownika
Posty: 85
Rejestracja: 14. paź. 2014, 14:26

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: bolek_i_lolek » 14. kwie. 2015, 19:40

Majonez, jest ok? ponoć to niezdrowe tłuszcze? My odżywiamy się zdrowo.

Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: 29. gru. 2014, 15:33
Lokalizacja: Krzemienica

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: szaramyszka » 14. kwie. 2015, 19:43

To jest pyyyyszne, a to że może trochę nie zdrowe, to już inna rzecz :) Można użyć majonez Light

Awatar użytkownika
Posty: 83
Rejestracja: 26. mar. 2015, 15:24

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: SWAwolnik » 16. kwie. 2015, 8:24

bolek_i_lolek pisze:Majonez, jest ok? ponoć to niezdrowe tłuszcze? My odżywiamy się zdrowo.

Jakie niezdrowe tłuszcze są w majonezie? Według mnie coś się wam pozajączkowało. Majonez robi się z oleju roślinnego, a ten jest bardziej OK niż tłuszcze zwierzęce!!!

Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: 28. sty. 2015, 16:13

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: Tosia » 16. kwie. 2015, 15:18

Oj tam, jeszcze trochę majonezu nikomu nie zaszkodziło :) Na pewno wypróbuje Twój przepis Szara myszko bo jestem fanką zapiekanek. Ja uwielbiam taką makaronowo- szpinakową z kurczakiem. Podeślę kiedyś przepis ;)

Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: 28. sty. 2015, 16:13

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: Tosia » 16. kwie. 2015, 15:24

A dzisiaj będę w końcu robiła tą pizzę na cienkim cieście z przepisu Zosi. Zobaczymy co z tego wyjdzie :D Fajnie, że mamy tutaj taki 'smakowity' dział co nie kobietki? :D

Awatar użytkownika
Posty: 203
Rejestracja: 26. wrz. 2014, 9:14

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: Hekla » 16. kwie. 2015, 15:29

Fajnie, ale ja będę z niego wyłącznie zasysała przepisy. :) Sama znam ich niewiele :)

Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: 28. sty. 2015, 16:13

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: Tosia » 17. kwie. 2015, 8:39

20150416_203243.jpeg
Pizzucha wyszła pysznaaaa :) Polecam przepis Zosi!

Awatar użytkownika
Posty: 134
Rejestracja: 25. wrz. 2014, 20:20

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: ZOFIA » 20. kwie. 2015, 8:44

Koleżanka mnie prosiła bym dała informacje o tym jak rozpoznać mięso. Daję więc info z netu informacje siostry Anastazji. Informacja poniżej:
Kilka przydatnych rad w kuchni od SIOSTRY ANASTAZJI

1. Warzywa zielone oraz zawierające gorzkie, piekące składniki, jak kapusta czy kalafior, po zagotowaniu – odkryć i dalej gotować bez przykrycia.

2. Jak rozpoznać rodzaje mięsa? Mięso wołowe: mięso z młodych sztuk ma barwę czerwoną, tkanka jest soczysta, tłuszcz, który przerasta część tuszy odznacza się barwą kremoworóżową.
Mięso ze starych sztuk ma kolor ciemnoczerwony, tłuszcz żółtawy, przerośnięty błonami.
Cielęcina ma kolor bladoróżowy, na jej powierzchni nie ma tłuszczu, natomiast tłuszcz wewnętrzny ma również odcień bladoróżowy.

3. Mięso wieprzowe: mięso z młodych sztuk ma kolor jasnoróżowy ze starych jest ciemnoróżowe.
Mięso drobiu: z ptaków młodych jest smaczne i delikatne. Drób stary ma odstającą, zrogowaciałą łuskę na nogach, chropowatą skórę, a zakończenie mostka twarde.
Ryba: świeża odznacza się swoistą wonią i przylegającą do skóry łuską; skrzela są jasnoczerwone, a mięso jest barwy bladoróżowej.

4. Przed użyciem jaj należy zwrócić uwagę na ich wygląd. Skorupka świeżego jajka jest gładka, o jednolitej barwie. Rozbite jajko powinno mieć miły swoisty zapach, nienaruszoną błonę na żółtku, zaś białko nie powinno się rozlewać.
Edytko, jeżeli Ciebie to satysfakcjonuje to proszę:)
Zosia

Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: 29. gru. 2014, 15:33
Lokalizacja: Krzemienica

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: szaramyszka » 24. kwie. 2015, 9:47

Podrzućcie jakiś pomysł na obiados. Muszę dziś coś wyczarować mojemu pięknemu, a pomysłu brak :/

Awatar użytkownika
Posty: 8
Rejestracja: 24. kwie. 2015, 9:54

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: kur5 » 24. kwie. 2015, 9:58

Dziś piątek, piąteczek, piątunio więc może coś bezmięsnego. Może by tak... jakąś rybcie?? :D

Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: 29. gru. 2014, 15:33
Lokalizacja: Krzemienica

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: szaramyszka » 24. kwie. 2015, 10:06

kur5 pisze:Dziś piątek, piąteczek, piątunio więc może coś bezmięsnego. Może by tak... jakąś rybcie?? :D

No też tak myślałam, ale idei brak :/

Awatar użytkownika
Posty: 201
Rejestracja: 19. gru. 2014, 13:43
Lokalizacja: Raz tu, raz tam

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: POCIEch » 24. kwie. 2015, 10:10

A ja jak słyszę słowo rybka, to zaczynam myśleć o łowickiej wyszywance :) Prędzej jakieś zielsko bym wciągnął :)

Awatar użytkownika
Posty: 8
Rejestracja: 24. kwie. 2015, 9:54

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: kur5 » 24. kwie. 2015, 11:06

Ja ostatnio kupiłem filet z pstrąga, usmażyłem, do tego suróweczka z pora- por, marchewka, jabłko, łyżeczka musztardy, sól, pieprz, majonez (można dorzucić trochę pekinki), ziemniaczki. Mojej żonce smakowało ;)

A dla ludków, którzy nie przepadają za rybkami, może naleśniki na słodko z twarogiem lub na pikantno z brokułami i serkiem wiejskim :)

Ja dziś mam kupę roboty dlatego na szybko frytki (też pod żonę bo jest wielbicielką frytencji) i sałatka- sałata, pomidory, feta, ogórek + sos włoski.

Smacznego piątku! :)

Awatar użytkownika
Posty: 125
Rejestracja: 22. gru. 2014, 19:57
Lokalizacja: Kraków

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: Dr_House » 24. kwie. 2015, 13:28

Oooo! Od rana coś za mną chodzi i teraz już wiem co... Taka właśnie surówka z kapusty :) Dzięki Kur5

Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: 29. gru. 2014, 15:33
Lokalizacja: Krzemienica

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: szaramyszka » 24. kwie. 2015, 13:29

No ja pojechałam do sklepu i kupiłam łososia. Teraz do garów :)

Awatar użytkownika
Posty: 39
Rejestracja: 24. lut. 2015, 10:34

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: AnnaM » 29. maja. 2015, 14:08

wykorzystujcie dary natury. Sok z brzozy, pokrzywy w miodzie, sok z młodych pędów sosny, chyba ktos o tym juz tu pisał. Dary natury...

Posty: 67
Rejestracja: 20. mar. 2015, 21:40

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: LAMIA » 29. maja. 2015, 14:10

Aniu, już na to wszystko w tym roku za późno. Spróbujcie zrobić sok z młodych pędów mięty. Polecam rewelka.

Awatar użytkownika
Posty: 33
Rejestracja: 24. lis. 2014, 11:16

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: Teresa_M » 29. maja. 2015, 14:12

Dziewczyny teraz czas na truskawki. Jak się dłużej nimi nacieszyć? Jakieś propozycje?

Awatar użytkownika
Posty: 39
Rejestracja: 24. lut. 2015, 10:34

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: AnnaM » 29. maja. 2015, 14:15

Ponoć jest ich mało w tym roku i są kwaskowe, mało słońca. U nas cena w Poznaniu od 4.99 do 7.00 zł. za kilogram. Ja szypułkuję, myję i w całości zamrażam. Doskonałe do ciast. Np wyjmujesz z zamrażarki i zamrożone wrzucasz do miski z ciepłą galaretką np truskawkową. Nie rozpadają się i jest świetny deser.

Posty: 67
Rejestracja: 20. mar. 2015, 21:40

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: LAMIA » 29. maja. 2015, 14:16

JA miksuję i do pojemników. potem zamrażam. super z jogurtem. Pycha

Awatar użytkownika
Posty: 33
Rejestracja: 24. lis. 2014, 11:16

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: Teresa_M » 29. maja. 2015, 14:17

Polecam maseczkę na twarz:)

Awatar użytkownika
Posty: 39
Rejestracja: 24. lut. 2015, 10:34

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: AnnaM » 29. maja. 2015, 14:18

Nie powodują alergii?

Posty: 67
Rejestracja: 20. mar. 2015, 21:40

Re: Ludzie GOTUJĄ

Postautor: LAMIA » 29. maja. 2015, 14:19

Nie wiem, ale trochę mi szkoda. Chociaż co mi tam, dziś spróbuję:):):)

PoprzedniaNastępna

Wróć do Dyskusje o Maryni oraz jej powabach

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], zenka i 39 gości

Najnowszwe wypowiedzi

Awatar użytkownika
Posty: 1163
Re: Jakie macie zainteresowania i hobby

data » 28.03.2024, 12:01

A ja widzę tutaj bardzo dużo osób, których pasją jest pływanie oraz łódki. Na pewno powinniście wziąć pod uwagę to, że zbliża się sezon i warto się na niego przygotować. Macie swoje
Awatar użytkownika
Posty: 496
Re: automatyka drzwiowa

data » 28.03.2024, 11:54

Pewnie tacy specjaliści korzystają z nowoczesnych urządzeń elektronicznych. Automatyka nie byłaby bez nich możliwa. Interesujecie się jak wygląda budowa takich urządzeń, czytacie blogi o
Awatar użytkownika
Posty: 1163
Re: Budowa domu

data » 28.03.2024, 11:53

Podczas budowy Waszego domu powinniście pomyśleć o takiej kwestii, jak i na pewno odpowiednio wcześnie warto się takim tematem zainteresować. Na pewno potrzebna będzie profesjonalna firma,
Awatar użytkownika
Posty: 1236
Re: Aranżacja wnętrz w nowoczesnym stylu 3D

data » 28.03.2024, 11:53

Fajne jest to, że wnętrze można zaaranżować samodzielnie, a jeśli będziesz mieć z tym problemy, polecam poszukać artykułów i inspiracji na ten temat. Pod adresem:
Awatar użytkownika
Posty: 1163
Re: Wentylacja

data » 28.03.2024, 11:48

Znacie jakieś firmy, które oferują ? Wentylacja to bardzo ważny system i to naprawdę w wielu różnych miejscach, także myślę, że jak najbardziej podjęcie decyzji o montażu wentylacji
Awatar użytkownika
Posty: 3018
Taxi Kraków

data » 28.03.2024, 10:59

Ja korzystam z sieci taksówek https://krakow.ekotaxi.pl/taxi-na-dworz ... -krakowie/ Jest to sprawdzona i rzetelna firma z charakterystyczną zieloną koniczynką na samochodach. Cechują się
Awatar użytkownika
Posty: 498
Re: Co zamiast firanek

data » 28.03.2024, 10:22

Jeszcze ewentualnie tutaj - https://krakowrolety.pl/zaluzje-poziome ... rakow.html To jest słuszny kierunek, ale oczywiście to trzeba dopasować indywidualnie. Każdemu może pasować coś innego.
Awatar użytkownika
Posty: 1310
Budowa domu a prawo archeologiczne

data » 28.03.2024, 10:18

Czy zanim postawię dom potrzebny jest na wstępnym etapie nadzór archeologa aby sprawdził grunt? Pytam bo działka leży w obrębie o znaczeniu historycznym i często były prowadzone prace
Awatar użytkownika
Posty: 121
Re: wypożyczalnia samochodów

data » 28.03.2024, 9:46

Znam, ale znam też Comfortcar, a ta wypożyczalnia ma naprawdę konkurencyjną ofertę zwłaszcza w Bydgoszczy gdzie dla mieszkańców z kartą bydgoską jest 10% zniżki. Możesz o tym przeczytać
Awatar użytkownika
Posty: 239
Re: Samochód

data » 28.03.2024, 9:42

Z czasem w każdym aucie przychodzi moment na wymianę katalizatora. W takiej sytuacji dobrze jest znaleźć , w którym można otrzymać za starą część odpowiednią

Eksperci na forum

Awatar użytkownika
Posty: 170
Re: Wymiana ogrzewania

data » 20.04.2023, 14:44

Czas starych systemów grzewczych, opartych na spalaniu paliw kopalnych nieubłaganie dobiega końca. Na szczęście mamy dużo lepszą alternatywę, jaką jest prąd elektryczny. Wbrew obiegowej
Re: Powietrzna pompa ciepła - czy to dobry pomysł?

data » 02.09.2022, 15:35

Czy powietrzna pompa to dobry pomysł? Dane mówią same za siebie! Zachęcam do zapoznania się z krótkim wpisem: https://www.viessmann.pl/pl/prasa/aktua ...
Awatar użytkownika
Posty: 82
Jak czytacie książki, czyli książkowe rytuały

data » 30.09.2021, 9:25

Zapraszam do zamieszczania opisu swoich rytuałów na Najciekawsze opisy zaprezentujemy w nowej audycji na
Co należy przygotować przed ociepleniem poddasza pianą PUR?

data » 23.03.2020, 15:13

Zanim przejdziemy do ocieplania budynku, konieczne jest staranne przygotowanie podłoża, czyli tej warstwy, na którą zostanie nałożona izolacja termiczna. Istnieje cała lista zadań i testów,
Awatar użytkownika
Posty: 60
Re: Aranżacja łazienki

data » 29.12.2019, 17:38

Proponuję minimalistyczną łazienkę, w której półki będą utworzone z karton-gipsu. Blat/półka na umywalkę może być w formie dwóch drewnianych płyt. Całość uzupełni podłużne
Awatar użytkownika
Posty: 33
Re: Ogrzewanie na podczerwień - koszty

data » 03.07.2019, 16:36

Mówiąc o „stratach” w układzie grzewczym powinniśmy odnosić się do ogrzewanego budynku a nie samych urządzeń grzewczych. Celowo pomijam teraz temat źródeł ciepła i ich sprawności.
Kominy przemysłowe

data » 01.10.2018, 11:01

Przedstawiamy zbiór informacji związanych z tematyką kominową dla sektora przemysłowego. Firma Jeremias Systemy Kominowe ma sporo do zaprezentowania w tym temacie. Wiele nietypowych rozwiązań
Awatar użytkownika
Posty: 524
Re: Zanim popełnisz błędy przy budowie domu

data » 30.08.2018, 22:48

Witam Spis treści oraz 50 przykładowych stron jest na https://www.bdb.com.pl/domy_bez_bledow_ ... adnik.html Nie było dotąd zgłoszeń, by nawet dyletant nie zrozumiał treści, a zakupiło już
Awatar użytkownika
Posty: 15
Re: Ile za ocieplenie?

data » 27.08.2018, 16:51

Nadal aktualny temat, Producenci od tamtej pory raczej nie wymyślili nic nowego godnego uwagi: Kolor ma znaczenie, tak ogólnikowo świadczy o właściwościach danego produktu. Warto się
Awatar użytkownika
Posty: 22
Re: Jak wybrać lokalizację pod budowę domu

data » 14.05.2018, 11:43

Tak jak wspomniano już wcześniej, wybór lokalizacji jest bardzo istotny. Należy dokładnie przemyśleć swoje preferencje, myśląc również o przyszłości. Poza tym warto pamiętać o