Budować dom, czy kupić mieszkanie w bloku?
- AdminMZ
- administrator taktyczny/moderator
Budować dom, czy kupić mieszkanie w bloku?
Spełniając postulat użytkownika bolek_i_lolek zapraszam do dyskusji
Przeniesiony:
bolek_i_lolek napisał:
adminie, proszę o wstawienie tematu moze trochę nietypowego. Chodzi o wypowiedzi na temat czy budować lub kupić domek jednorodzinny czy lepiej kupić mieszkanie w bloku. Mam taki dylemat, koszty budowy, zakupu , ale najważniejsze to koszty eksploatacyjne w obu przypadkach. Interesujaą mnie informacje od użytkowników domow i mieszkań - ceny na rok, miesiąc za prąd, inne media, jak to się kszatałtuje. możecie to ruszyc , z chęcią poznam co i jak się kształtuje, bo nie wiem do końca w co zainwestować.
Przeniesiony:
bolek_i_lolek napisał:
adminie, proszę o wstawienie tematu moze trochę nietypowego. Chodzi o wypowiedzi na temat czy budować lub kupić domek jednorodzinny czy lepiej kupić mieszkanie w bloku. Mam taki dylemat, koszty budowy, zakupu , ale najważniejsze to koszty eksploatacyjne w obu przypadkach. Interesujaą mnie informacje od użytkowników domow i mieszkań - ceny na rok, miesiąc za prąd, inne media, jak to się kszatałtuje. możecie to ruszyc , z chęcią poznam co i jak się kształtuje, bo nie wiem do końca w co zainwestować.
- Krzysztof C
Re: Budować dom, czy kupić mieszkanie w bloku?
Myślę, że temat jest bardzo ogólny. Może nawet zbyt ogólny? W niektórych miejscach kraju za cenę mieszkania w nowym bloku można wybudować dom o jeszcze raz takiej powierzchni (z pełnym wyposażeniem technicznym). Ale nie wszędzie tak jest. Koszty eksploatacji domu są również bardzo różne (czasami skrajnie różne), bo to zależy równiez od instalacji zamontowanych w domu oraz jego standardu.
Załóżmy jednak, że wielkość oraz standardy domu i mieszkania są jednakowe. To ja wybrałbym mieszkanie i święty spokój.
Załóżmy jednak, że wielkość oraz standardy domu i mieszkania są jednakowe. To ja wybrałbym mieszkanie i święty spokój.
- WARAN
Ja długo się zastanaowiałem czy budować czy kupić mieszkanie , większe w bloku. Kupiłem dom w stanie surowym od dewelopera. Mieszkałem w bloku, 63 mkw. Obecnie mam domek jednorodzinny w szeregu 4 kondygnacje: piwnica, parter, pietro i strych użytkowy. Cena porównywalna do mieszkania w bloku w mieście, dom, za miastem, na razie słaby dojazd, może dlatego w miarę tanio. Mieszkam już 3 lata i ceny za ciepło, wodę, prąd mam porównywalne co w spółdzielni. Ale jest dużo za i przeciw. Na razie jestem zadowolony. Na każdym poziomie mam ok 75 mkw.
- Marek Nowaczyk
Jeśli ktoś nie lubi dłubaniny i drobnych napraw, a przy tym nie opływa w dostatki i nie kąpie się w forsie, to lepiej, aby kupił sobie mieszkanie w bloku.
- bolek_i_lolek
Ja wybudowałem 2 lata temu i nie żałuję. Im szybciej sięza to weźmiemy tym lepiej. W późniejszym wieku lepiej kupić cos gotowego, bo budowa to w moim przypadku 3 lata koszmaru. Ale teraz doceniam własny kawałek nieruchomości. Koszmar - to wykonawcy, terminy, wybory - nie maiłem pojęcia nic o budownictwie i produktach. Trzeba kupić piec do ogrzewania. I się zaczęło. Najpierw jaki, potem od kogo, jakiego producenta, jakiego dostawcy. Potem instalator, duperele do instalacji. Kilometry w nogach, na liczniku samochodu, tony czasu, megatony nerwów. Ale teraz mam czas na cieszenie sie domem. Może po kilku latach zapomnę o problemach, już z niektórych się śmiejemy opowiadając w gronie znajomych jako ciekawostki, dowcipy itp.
- Czumak
Moim zdaniem nie ma dobrej odpowiedzi na tak postawione pytanie. Dla jednego lepsze i bardziej racjonalne będzie mieszkanie w bloku, a dla drugiego w domku. Zbyt wiele zmiennych, aby odpowiedzieć, że tylko jeden pomysł jest dobry!!!
- POCIEch
W sumie najlepiej zrobić ankietę na ten temat
- Hekla
POCIEch pisze:W sumie najlepiej zrobić ankietę na ten temat
Jak napisał, tak zrobił Ale widocznie zapomniał o tym napisać Ankieta jest tu: viewtopic.php?f=41&t=1680
- WLADEK
No i stało się. Dostałem rozliczenie z PGNiG za gaz za rok 2014, czyli od 1.02.14 do 31.01.2015. 1874 zł. brutto. To na miesiąc wychodzi 156 zł. Tyle płaciłem w bloku. A mam domek jednorodzinny, szeregowy, 2 kondygnacje. Razem 220 m.kw. 3 osoby w domu. Ogrzewanie gazowe i kuchenka gazowa. Napiszcie jak wy wyszliście z różnymi mediami.
- Xurion
WLADEK pisze:No i stało się. Dostałem rozliczenie z PGNiG za gaz za rok 2014, czyli od 1.02.14 do 31.01.2015. 1874 zł. brutto. To na miesiąc wychodzi 156 zł. Tyle płaciłem w bloku. A mam domek jednorodzinny, szeregowy, 2 kondygnacje. Razem 220 m.kw. 3 osoby w domu. Ogrzewanie gazowe i kuchenka gazowa. Napiszcie jak wy wyszliście z różnymi mediami.
Nooo... To gratulacje. Super wynik!
- Czesio
Dom to stała dłubanina. Mieszkanie święty spokój, bo dłubią inni
- Kamienny
ja wolę dłubać w swoim niż siedzieć na obczyźnie
- majkel
Na dom trzeba mieć i czas i kasę, żeby cały czas o to dbać...
- Czumak
Mój teść mawia, że "mieszkanie w bloku = święty spokój, a mieszkanie w domu, to wieczny niepokój". Coś w tym jest!
- otoman
I dom i mieszkanie w bloku ma swoje wady i zalety. Ja jednak mieszkam w domu pod Krakowem - ma już trochę lat, co chwilę jakiś remont, ale jednak co swoje to swoje;) Wiadomo, że jak jest się na swoim to i firmy budowlane itp. trzeba dobrze dobierać. Mi nazbierało się ostatnio trochę gruzu i skorzystałem z Mr Łoś.
- Samuel Sz
A co to jest Mr Łoś jakaś firma sprzątająca?
- Dominik
Jeżeli uwzględnimy koszty eksploatacji budynku, to ekonomiczniejszą opcją będzie zakup nowego mieszkania . Może i ceny mieszkań mogą odstraszyć, to jednak warto brać pod uwagę koszty ogrzewania, wymiany dachu, ocieplenia budynku oraz inne większe lub mniejsze naprawy.
- Czumak
Taak! Masz rację. Gdybyś jeszcze darował sobie to podlinkowanie, to byłbyś bardziej przekonujący!
- LAMIA
Panie Dominik, to jazda po bandzie. Może Admin pana skarcić:) . Co do tematu, chciałabym mieć dom, ale boję się kredytu. Razem z mężem nie damy rady spłacać 2000 zł. kredytu miesięcznie. Jak żyć?
- BANDZIOR
Droga Lamio, trzeba realizować swoje pragnienia. Jak będziesz chała dom, to nakieruj swoje myśli na ten cel. To jest do zrobienia. Wierz mi. DOM z pięknym ogrodem - mówisz i masz:) Bądź dobrej myśli, marzenia się spełniają.
- MadMax
LAMIA pisze:Panie Dominik, to jazda po bandzie. Może Admin pana skarcić:) . Co do tematu, chciałabym mieć dom, ale boję się kredytu. Razem z mężem nie damy rady spłacać 2000 zł. kredytu miesięcznie. Jak żyć?
Były prezydent powiedział: Zmienic pracę i wziąć kredyt.. Dobry przykład dał. Prace zmienił. Ciekawe jak z kredytem
- Dominik
Czumak pisze:Taak! Masz rację. Gdybyś jeszcze darował sobie to podlinkowanie, to byłbyś bardziej przekonujący!
Nie muszę być bardziej przekonujący, liczby mówią same za siebie.
- Samuel Sz
Ale jakie liczby? Bo jakoś nie widzę
- tomanek
Większość młodych w dużych miastach decyduje się na swoje mieszkanie. Pytanie czy faktycznie jest to dobry pomysł należy zadać samemu sobie. Są to spore sumy. Dla ich zmniejszenia warto brać mieszkania w mniejszych miastach. Kilka ofert z http://www.master-house.com.pl jest już 25% tańszych a jakość budownictwa na pewno jest lepsza + większy metraż.
- Julik78
Problem polega na tym, że w małych (mniejszych) miastach często nie ma pracy, zatem ciężko nawet takie tańsze mieszkanie utrzym,ać. Można też zainwestować w samochód i dojeżdżać nawet 100 km, ale auto szybko się wyeksploatuje... itd.