Instalacja fotowoltaiczna żywotność
• Strona 1 z 1
- jagna
-
Instalacja fotowoltaiczna żywotność
Roczne zużycie prądu ok 3700kWh.
Jak instalacja fotowoltaiczna? Kiedy się zwróci?
Jak oceniacie rentowność instalacji po 3 latach?
Jak spadła sprawność?
Ogółem pchać się w to?
Jak instalacja fotowoltaiczna? Kiedy się zwróci?
Jak oceniacie rentowność instalacji po 3 latach?
Jak spadła sprawność?
Ogółem pchać się w to?
- rambow
-
Re: Instalacja fotowoltaiczna żywotność
Moje rachunki były 600zl/2msc czyli 3600 rocznie. Instalacje kosztowała mnie na czysto 18tys (dopłata i odliczenie od podatku). Od kolejnego okresu rozliczeniowego płace wyłączenie opłaty stałe 22zl/msc . Więcej w tym roku wyprodukowałem 800zl więcej niż zużyłem ( przewymiarowana, na dołożenie dodatkowej klimy i oświetlenia ogrodu).
Reasumując przez 5 lat amortyzuje sobie instalacje (zamiast płacić elektrowni zwracam sobie). A potem zacznie na siebie zarabiać. Czy bedzie zarabiać 5 czy 10 lat to bez znaczenia bo i tak będzie in plus.
Argumenty, że podniosą ceny prądu, to podniosą wszystkim i tym co maja instalacje i tym co nie maja.
Oczywiscie warto jest dbać o czystość paneli fotowoltaicznych https://czystepanele.com/ I zainteresować się usługą ich mycia - szczególnie, że nie jest to duży wydatek.
Reasumując przez 5 lat amortyzuje sobie instalacje (zamiast płacić elektrowni zwracam sobie). A potem zacznie na siebie zarabiać. Czy bedzie zarabiać 5 czy 10 lat to bez znaczenia bo i tak będzie in plus.
Argumenty, że podniosą ceny prądu, to podniosą wszystkim i tym co maja instalacje i tym co nie maja.
Oczywiscie warto jest dbać o czystość paneli fotowoltaicznych https://czystepanele.com/ I zainteresować się usługą ich mycia - szczególnie, że nie jest to duży wydatek.
• Strona 1 z 1
Wróć do Kotły, instalacje grzewcze, systemy kominowe