Ludzie GOTUJĄ
- ZYGA N
- Posty: 200
- Rejestracja: 02. paź. 2014, 15:26
Re: Ludzie GOTUJĄ
Mechan dośle jabłecznik i uczta gotowa:)
- MECHAN
- Posty: 247
- Rejestracja: 02. paź. 2014, 19:47
Re: Ludzie GOTUJĄ
Spokojnie, on musi po przelaniu do butelek, jeszcze przez kilka dni dojrzeć. Pierwsze fotki zrobione, dam na jutro. Teraz wracam do piwniczki.
- Lusiak Marian
- Posty: 388
- Rejestracja: 20. paź. 2014, 8:09
- Lokalizacja: Wrocław/Poznań
Re: Ludzie GOTUJĄ
To i ja uciekam. I czekam na zdjęcia.
- ZYGA N
- Posty: 200
- Rejestracja: 02. paź. 2014, 15:26
Re: Ludzie GOTUJĄ
Wybaczcie, muszę odrobić lekcje, póki Ranczo się nie zaczęło. Jestem fanem tego serialu. Do zo ba cze nia.
- MECHAN
- Posty: 247
- Rejestracja: 02. paź. 2014, 19:47
Re: Ludzie GOTUJĄ
Wieczorem podam przepis na CYDR.
- Lusiak Marian
- Posty: 388
- Rejestracja: 20. paź. 2014, 8:09
- Lokalizacja: Wrocław/Poznań
Re: Ludzie GOTUJĄ
MECHAN obiecałeś przepis. Czekamy
- MECHAN
- Posty: 247
- Rejestracja: 02. paź. 2014, 19:47
Re: Ludzie GOTUJĄ
Podam za chwile. Zainteresował mnie temat pieca chlebowego
- Super B
- Posty: 133
- Rejestracja: 03. gru. 2014, 12:59
Re: Ludzie GOTUJĄ
MECHAN pisze:Podam za chwile. Zainteresował mnie temat pieca chlebowego
A przepisu nie ma
- Tosia
- Posty: 41
- Rejestracja: 28. sty. 2015, 16:13
Re: Ludzie GOTUJĄ
Przesyłam obiecane zdjęcie i przepis
Ciasto:
0,5 kg. mąki
1 kostka margaryny Kasi
5 żółtek
1,5 szklanki cukru (ja dałam 1 szklankę i było wystarczająco)
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (ja dałam 3/4 paczki)
Nadzienie:
Mus jabłkowy (Litrowy słoik lub dwa mniejsze)
cukier i cynamon (do smaku)
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść na kruszonkę. Większą część wyłożyć na spód blachy (nie dogniatając ciasto musi być luźne), na to położyć mus jabłkowy i na samą górę resztą ciasta przykryć mus. Piec w temperaturze 180 stopni około 1h.
Smacznego
Ciasto:
0,5 kg. mąki
1 kostka margaryny Kasi
5 żółtek
1,5 szklanki cukru (ja dałam 1 szklankę i było wystarczająco)
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (ja dałam 3/4 paczki)
Nadzienie:
Mus jabłkowy (Litrowy słoik lub dwa mniejsze)
cukier i cynamon (do smaku)
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść na kruszonkę. Większą część wyłożyć na spód blachy (nie dogniatając ciasto musi być luźne), na to położyć mus jabłkowy i na samą górę resztą ciasta przykryć mus. Piec w temperaturze 180 stopni około 1h.
Smacznego
- Lusiak Marian
- Posty: 388
- Rejestracja: 20. paź. 2014, 8:09
- Lokalizacja: Wrocław/Poznań
Re: Ludzie GOTUJĄ
Placuszek jak się patrzy. Przepis wypróbuję
- ZOFIA
- Posty: 134
- Rejestracja: 25. wrz. 2014, 20:20
Re: Ludzie GOTUJĄ
Tosiu, szarlotka, jak marzenie. Mechan, to w butelkach za cydrem, to mleko? Czy pina colada? Mnie najlepiej wychodzą ciasta z paczki.
- Lusiak Marian
- Posty: 388
- Rejestracja: 20. paź. 2014, 8:09
- Lokalizacja: Wrocław/Poznań
Re: Ludzie GOTUJĄ
MECHAN, co z tym przepisem na cydr?
- MECHAN
- Posty: 247
- Rejestracja: 02. paź. 2014, 19:47
Re: Ludzie GOTUJĄ
Lusiak, ok, siadam i piszę.
Zosiu, to faktycznie mlego, żona kupuje na wsi. Mleczko super, 1/3 to śmietanka. tygodniowo kupujemy 5 literków.
Zosiu, to faktycznie mlego, żona kupuje na wsi. Mleczko super, 1/3 to śmietanka. tygodniowo kupujemy 5 literków.
- Super B
- Posty: 133
- Rejestracja: 03. gru. 2014, 12:59
Re: Ludzie GOTUJĄ
Fajnie, ja też chętnie poznam ten sekret!
- MECHAN
- Posty: 247
- Rejestracja: 02. paź. 2014, 19:47
Re: Ludzie GOTUJĄ
PROSTY przepis na CYDR
kupuję w Lidlu lub Biedronie sok jabłkowy. W promocjach jest po 1,90 zł. Wtedy kupuję całą zgrzewkę. Stoi i czeka w piwnicy na swoją kolej.
ok. do rzeczy.
Do bańki po winie z Włoch, 5 litrów, wsypuję specjalne drożdże do cydru - Kupuję w necie.
Drożdże zalewam 4 kartonikami soku 100 % jabłkowego, o którym pisałem wyżej. Zamykam korkiem i rurką fermentacyjną. Balonik odstawiam w ciepłe miejsce na ok tydzień, półtora. W pierwszym dniu zmian nie widać. drugiego rozpoczyna się fermentacja, następnego jest burzliwa, pojawia się piana (dlatego nie wlewajcie więcej niż 4 literki) bo wykipi przez rurkę fermentacyjną. Koniec fermentacji to spokój w rurce, gaz nie wydobywa się z butli. Wtedy zlewam 3,5 litra z bańki, ostrożnie, bo na dole jest mętny osad z martwych drożdży.
Do dojrzewania cydru wybieram butelki jak na fotce wyżej. Kupuję od czasu do czasu piwo w takich butelkach, piwo wypijam, butelka do np. cydru.
wracamy do butelek. Zanim do nich wlejemy cydr to należy je dobrze wyparzyć. Potem do butelki 0,30 ml wsypuję po 1 łyżeczce cukru i zalewam do szyjki cydrem. Wstrząsam, naklejam naklejkę z datą i nazwą płynu i odstawiam do sklarowania i dojrzewania. Płyn wędruje do piwnicy i stoi ok. tygodnia. Można otworzyć i pić. DOsypany cukier robi jeszcze w butelce i powstaje naturalny gaz.
Uwaga, CYDR nie może zbyt długo stać. Mój rekord to 2 miesiące i był OK. Ale czytałem że traci smak.
po 2 tygodniach dojrzewania jest mocno zgazowany, pyszny, półsłodki lub lekko wytrawny. Zależy chyba od temperatury, ilości cukru dodanego do butelki.
Polecam - na gorące dni jak znalazł.
Policzę koszty to zobaczycie, że się bardziej opłaci niż kupny. Kupny kosztuje za butelkę 0,25 ml ok 2 zł.
Ja mam 9 butelek 0.3 ml. koszty: cukier - 9 łyżeczek ( jakieś 60 gramów) czyli przy koszcie za 1 kg (1,90 zł) to wychodzi 0,12 zł. 4 litry soku jabłkowego, 1,90 za litr to wychodzi 7,60 zł. Drożdże to ok. 5,80 z dostawą z allegro, wystarczy na 20 zaczynów. czyli jakieś 3 grosze na butelce. Razem: cukier 0,12 zł, sok jabłkowy 7,60 zł drożdże 0,30 zł. RAZEM wychodzi 8,02 zł / 9 butelek To jest 0,89 zł za butelkę. Plus trochę pracy i cierpliwości.
kupuję w Lidlu lub Biedronie sok jabłkowy. W promocjach jest po 1,90 zł. Wtedy kupuję całą zgrzewkę. Stoi i czeka w piwnicy na swoją kolej.
ok. do rzeczy.
Do bańki po winie z Włoch, 5 litrów, wsypuję specjalne drożdże do cydru - Kupuję w necie.
Drożdże zalewam 4 kartonikami soku 100 % jabłkowego, o którym pisałem wyżej. Zamykam korkiem i rurką fermentacyjną. Balonik odstawiam w ciepłe miejsce na ok tydzień, półtora. W pierwszym dniu zmian nie widać. drugiego rozpoczyna się fermentacja, następnego jest burzliwa, pojawia się piana (dlatego nie wlewajcie więcej niż 4 literki) bo wykipi przez rurkę fermentacyjną. Koniec fermentacji to spokój w rurce, gaz nie wydobywa się z butli. Wtedy zlewam 3,5 litra z bańki, ostrożnie, bo na dole jest mętny osad z martwych drożdży.
Do dojrzewania cydru wybieram butelki jak na fotce wyżej. Kupuję od czasu do czasu piwo w takich butelkach, piwo wypijam, butelka do np. cydru.
wracamy do butelek. Zanim do nich wlejemy cydr to należy je dobrze wyparzyć. Potem do butelki 0,30 ml wsypuję po 1 łyżeczce cukru i zalewam do szyjki cydrem. Wstrząsam, naklejam naklejkę z datą i nazwą płynu i odstawiam do sklarowania i dojrzewania. Płyn wędruje do piwnicy i stoi ok. tygodnia. Można otworzyć i pić. DOsypany cukier robi jeszcze w butelce i powstaje naturalny gaz.
Uwaga, CYDR nie może zbyt długo stać. Mój rekord to 2 miesiące i był OK. Ale czytałem że traci smak.
po 2 tygodniach dojrzewania jest mocno zgazowany, pyszny, półsłodki lub lekko wytrawny. Zależy chyba od temperatury, ilości cukru dodanego do butelki.
Polecam - na gorące dni jak znalazł.
Policzę koszty to zobaczycie, że się bardziej opłaci niż kupny. Kupny kosztuje za butelkę 0,25 ml ok 2 zł.
Ja mam 9 butelek 0.3 ml. koszty: cukier - 9 łyżeczek ( jakieś 60 gramów) czyli przy koszcie za 1 kg (1,90 zł) to wychodzi 0,12 zł. 4 litry soku jabłkowego, 1,90 za litr to wychodzi 7,60 zł. Drożdże to ok. 5,80 z dostawą z allegro, wystarczy na 20 zaczynów. czyli jakieś 3 grosze na butelce. Razem: cukier 0,12 zł, sok jabłkowy 7,60 zł drożdże 0,30 zł. RAZEM wychodzi 8,02 zł / 9 butelek To jest 0,89 zł za butelkę. Plus trochę pracy i cierpliwości.
- Lusiak Marian
- Posty: 388
- Rejestracja: 20. paź. 2014, 8:09
- Lokalizacja: Wrocław/Poznań
Re: Ludzie GOTUJĄ
Wielkie dzięki. Zajrzyj do pieców chlebowych. Jest tam kilka nowości. A za chwilę wkleję jeszcze coś
- Czumak
- Posty: 440
- Rejestracja: 02. paź. 2014, 11:43
Re: Ludzie GOTUJĄ
Ale przepisów przybywa w tym dziale troszkę wolno. Na razie są dwa. Na szarlotkę i na cydr Bardzo jabłkowo się zrobiło
- legal
- Posty: 155
- Rejestracja: 22. mar. 2015, 19:34
Re: Ludzie GOTUJĄ
Słynnego przepisu "1410" brakuje
- PEKIN
- Posty: 31
- Rejestracja: 24. lut. 2015, 10:39
Re: Ludzie GOTUJĄ
Oj przepisów przybywa, aż głowa boli, dalej Panowie i Panie, zbliża się Wielkanoc i czas na świąteczne BABY:)
- Tosia
- Posty: 41
- Rejestracja: 28. sty. 2015, 16:13
Re: Ludzie GOTUJĄ
Potrzebuję przepis na cienkie ciasto do pizzy. Ktoś, coś.... może słyszał, może wie?
- ZOFIA
- Posty: 134
- Rejestracja: 25. wrz. 2014, 20:20
Re: Ludzie GOTUJĄ
Witaj Tosiu. Ja robię takie ciasto do pizzy na cienkim cieście. Składniki, trochę na oko: mąka 2 szklanki, drożdże 1/4 opakowania "babuni", łyżeczka cukru (ale niekoniecznie), ciepła woda, pół łyżeczki soli. Drożdże mieszasz w kubeczku z cukrem i ciepłą wodą, Ucierasz na gęstą śmietanę. Uwaga będą rosły, więc tak 1/3 kubeczka. Zostaw na 10-15 min. Pozostałe składniki: męka, woda i sól wymieszaj. Dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj ciasto, dodawaj wody lub mąki tak by w efekcie ciasto samo odchodziło od ręki. Podsypuj stolnicę mąką. Wyrobione ciasto podziel na kulki wielkości pączków. Przykryj każde ściereczką na 0,5 godziny. Powinno zwiększyć swoją objętość 2-3 razy. Nagrzej piekarnik na maxa. Kulki ciasta po 0,5 godziny jeszcze raz wyrób i ręcznie rozpłaszcz do grubości max 3 mm. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym i dodaj to co lubisz. Wstaw do gorącego piekarnika na max 10 min, ale wszystko zależy od temperatury, sprawdzaj czy brzegi się zaczynają rumienić. W gorącym piekarniku, ciasto nie powinno zdążyć wyrosnąć. Ja nie robię regularnych okręgów z ciasta. Po wyjęciu z pieca pizzę układam na dużym drewnianym blacie i kroję nożem do pizzy. Smacznego
ps. Wszystko wyrabia się na wyczucie. Pizza na cienkim cieście to prawdziwa pizza. Czy ktoś widział włoską czy chorwacką pizzę na grubym cieście?
ps. Wszystko wyrabia się na wyczucie. Pizza na cienkim cieście to prawdziwa pizza. Czy ktoś widział włoską czy chorwacką pizzę na grubym cieście?
Wróć do Dyskusje o Maryni oraz jej powabach
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości